EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
90px-Iris_humilis_subsp_arenaria

A Kiskunhalas melletti homokbuckavidéken profi szakemberek és önkéntes természetbarátok csatárláncban, a nemzeti park munkatársainak irányításával kutatták át a dűnéket homoki nőszirmokat keresve.

 

 

Egyesületünk május 25-27-én rendezte meg IX. Magyar Biodiverzitás Napokat a Kiskunhalas melletti homokbucka vidéken, melynek egy részét idén tavasszal nyilvánítottak országosan védetté Pirtói-homokbuckák néven. A kétnapos rendezvényt egy feltáró munka előzte meg. Május 12-én az MBKT-val közösen az EDF két magyarországi leányvállalata az EDF DÉMÁSZ és a BERT Zrt. önkénteseiből, valamint a Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Intézmény tanulóiból és tanáraiból egy közel 100 fős, önkéntes csapat érkezett a homokos dűlőutakon döcögősen haladó buszokkal a Kiskunsági Nemzeti Park területére.

A Natura 2000 által is védett Különleges Természetmegőrzési Területen őshonos növényfaj példányait azonban nem találták, feltehetően az elmúlt hónapok szélsőségesen száraz és hideg időjárása miatt. A célzott átfésülés - egy adott populáció felkutatására - meghatározott területen, még a környezetvédelmi szakmában sem megszokott kutatási forma. A homoki nőszirom (Iris humilis subsp. arenaria), a száraz homoki vagy löszgyepek, sziklagyepek ritka növénye pedig immáron bizonyítottan rászolgál a védettségre.

Nsz

A két héttel később megrendezésre került Biodiverzitás Napon nagy segítséget nyújtott, hogy az ipari szféra e két képviselője előzetesen feltárta a területet a kutatók számára. A május végi rendezvényen 45 zoológus, botanikus jelent meg, és most már folyik a megfigyelt állatok, növények, gombák fajlistáinak összeállítása. A pontosabb munka lefolytatását az EDF DÉMÁSZ két GPS készülékkel is segítette. A végleges fajlistára még 2-3 hónapot kell várni, mivel számos rendszertani csoport csak otthon, mikroszkóp alatt határozható meg. A biodiverzitás napok 2x24 órás időtartama alatt helytől és időjárási körülményektől függően 1500-2500 faj leírására kerül sor. A kész fajlistákat pedig ahelyben illetékes nemzeti parkoknak, itt a Kiskunsági NPI-nak adjuk át.

A dél-alföldi régió egyik legnagyobb vállalataként az EDF DÉMÁSZ a társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híve. A csoport vállalatai kiemelt fontosságot tulajdonítanak a környezetvédelemnek és a fenntartható fejlődésnek. Az EDF DÉMÁSZ Zrt. tevékenységeit természetes környezetével összhangban végzi. A közép- és kisfeszültségű elektromos szabadvezeték-hálózat, és a hálózathoz kapcsolódó berendezések által okozott madárpusztulás megelőzése immár több évtizedes hagyomány a társaságcsoportnál. Ebben az évben, a Jövőbarát rendezvényekhez kapcsolódóan, a villamosenergia-hálózatok mentén végzett üzemzavar-elhárítási, fejlesztési és karbantartási munkálatok során vétett taposási károk ellensúlyozására programot indított, amelyhez kapcsolódóan GPS adománnyal és önkéntes munkával segítik a Kiskunsági Nemzeti Park munkáját.