EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DSCF0459Nem hagytunk sok időt pihenni a kutatóknak, és 4 héttel a kiskunsági biodiverzitás napok után már a nyugati határvégeken várta önkénteseinket a fajgyűjtési feladat.

 

Június 22-én, szokás szerint péntek délután kezdtünk el gyülekezni a főszálláshelynek és vacsorahelynek kikiáltott bősárkányi Hétvezér panzió udvarán. Sajnos a környék nincs túlzsúfolva szállást adó vendégházakkal, így a 43 kutató egy részét kissé távolabb, Csornán kellett elhelyeznünk. A felmérésre szánt helyszínt ezúttal a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai jelölték ki a Bősárkány falu közelében elterülő Pintér-Hanyon.

Ambrus András (FHNPI) még az utolsó napokban is a terepet rótta, hogy minden szempontból optimális területet tudjunk górcső alá venni. A végül kijelölt, 1,8 km2-nyi területen nedves, lápos talajú égerliget, mocsár- és láprét valamint bokorfüzes társulások osztoznak és hosszanti tengelyében az Úrhanya-csatorna szeli át.

 
9_kicsi
 
Szemben a meglehetősen morózus kiskunhalasival, ez alkalommal igazán kedvező időjárási körülmények fogadták a felmérőket, akik Budapesttől Zircen át Szombathelyig, a dunántúli régió számos intézményéből érkeztek fajokat gyűjteni.
 
Papp Bea mohaszakértőnk (TTM Növénytár) meghívására Peter Erzberger személyében német vendégünk is érkezett Berlinből. A megelőző hét közepén még masszív esőzés és viharos szél volt jellemző, ez azonban már péntekre jelentősen csillapodott, és szombaton ideális hőmérsékleti viszonyok közt lehetett a terepmunkát végezni. Ez alkalommal a szokásosnál jóval erősebb hangsúlyt kaptak a madarászok és az emlősszakértők. Utóbbiak, Kalmár Sándor vezetésével, négyfős csapattal és 200 kisemlős csapdával vonultak fel a soproni egyetemről.
 
Ezzel szemben kissé híján voltunk bogarászoknak, de a Kutasi Csaba-Rozner István-Lőkkös Andor hármas így is alaposan kitett magáért. Immár sokadik éve, mondhatni krónikusan hiányzik a teremunkát végzők közül egy hangyaspecialista. A Hanságban Magyari Máté (BNPI) végezte el a gyűjtést, és küldte tovább az anyagot Szegedre, további meghatározás reményében.
 
Külön meglepetés volt számunkra, hogy az igen késői meghívás ellenére Traser György (Soproni Egyetem) is meglátogatott minket és levette a talajzoológiai feldolgozáshoz szükséges mintákat. A komoly tudósok névsorát derűsen lazította fel az Acsalagi Cserkészraj, melynek tagjai elsősorban a gombaszakértők munkájába segítettek be.
 
DSCF0474
 
A lassan hagyományossá váló bográcsozás pénteki szakaszát Csabai Zoltán (Pécsi Egyetem) vállalta és teljesítette egy szürkemarhapörkölt formájában, míg szombat este Koszta János (FHNPI) készített számunkra babgulyást. A terepre való kijutást a Fertő-Hanság NPI egy mikrobusz és egy terepjáró hadrendbe állításával segítette, illetve természetbeni támogatásként élelmiszerrel is ellátta a csapatot.
 
 Az élőhelyek viszonylagos homogenitását jól kompenzálta a kedvező időjárás, így reményeink szerint itt is elérjük majd az 1500-as fajszámot. Az előzetes becslések (Király Gergely és Kecskés Ferenc botanikusok) szerint az edényes növények fajszáma valószínűleg 300-at meghaladó lesz, ami mindenképpen várakozások feletti mennyiség. A végleges fajlisták 2012. december 31.-ig készülnek el, addig is a fejleményekről Egyesületünk honlapján lehet majd tájékozódni.

Nagy várakozással indultunk el Acsalagról ezen a szombati borongós napon. Bősárkányban találkoztunk Katával, aki elvitt minket az erdőbe. Az erdő szélén Viktor és Kata elmagyarázta a lényeges tudnivalókat a gombákról. Ezután Viktor és Csilla vezetésével nekiláttunk gombák után kutatni. Barna azt kérte tőlünk, hogy társaimmal együtt figyeljük a csigákat is. Nem okoztunk neki csalódást, egypár borostyánkő csigát és több másféle csigát gyűjtöttünk.