EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20 Madarász szemmel... Tamás Ádám madarász beszámolója a kiskunhalasi biodiverzitás napokról.
 
 
 
 
 
Ismerve az élőhelyi adottságokat, őszintén szólva nem számítottunk nagy fajszámra, ennek ellenére mégis sikerült 59 madárfajt észlelnünk másfél nap alatt. Mint ismeretes a május vége nem kimondottan vonulási időszak homoki élőhelyeken, alföldi erdőkben, így a helyi költő fajokon kívül az átvonulók tekintetében nem voltak nagy elvárásaink a 2,7km² kiterjedésű mintaterülettől. Az aszály miatt a vizes élőhelyekhez (Fejeték-mocsár) kötődő fajok szinte teljes hiányával találkoztunk.

A területen észlelt madárfajok közül kiemelendő a fokozottan védett szalakóta, melynek sikerült elég jó pontossággal lehatárolni a revírjét. Érdekesség volt a megfigyelt tojó kormos légykapó, mely hazánk ritka költő faja (30-60 pár), bár nem zárható ki, hogy ez a madár egy megkésett vonuló példány lehetett. Kimutattuk többek között a kis őrgébics, parlagi pityer, lappantyú, erdei pacsirta, fekete harkály jelenlétét, melyek valószínűleg költenek a területen. Ami nem került távcső elé, de jó eséllyel fészkelnek a közelben: szarka, dolmányos varjú, fehér gólya, hantmadár, karvaly, mezei pacsirta, sárga billegető, rozsdás csuk, kuvik.

20

A szombaton kihúzott két darab függönyhálóval 3 példány fülemülét fogtunk és gyűrűztünk meg. A madártani felmérésben részt vett: Agócs Péter, Kiss Tamás, Dr. Pollák Edit és Tamás Ádám.

Madarász szemmel elnézegetve a többi kutatót, sokszor mosolyt csaltak az arcunkra a fűhálóval „hadonászó” gyűjtők, vagy egy-egy növénynél, csapdánál guggoló botanikusok, kisemlős kutatók, de valljuk be, mi sem vagyunk különbek, amikor az eget bámuljuk és egy másoknak fekete pontnak tűnő madarat határozunk, vagy a madárhangok kavalkádjában próbálunk meg kiigazodni.

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen az intenzív kutatási hétvégén!

A magam részéről izgatottan várom a hansági akciót, amely szintén hozhat madártani szempontból érdekességeket!