EU_logo
 
 
fm logo
 
 
Hajós címer
 
 
Kapos Ternero logo
 
 
KOMETA logo
 
 
FINO FOOD kft
 
 
edf demasz kicsi1
 
 
XVI kerulet logo
 
 
logo
 
 
cimer cserkut
 
 
wildhorse energy
 
 
Drava kavics es beton
 
 
zoldszigetlogo
 
Klimakorlogo 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A kétcsíkos hegyiszitakötő Cserkúton

C.heros imagoexuviumA Cserkúton rendezett XI. Magyar Biodiverzitás Napokon számos példányban előkerült Európa legnagyobb méretű szitakötőfajának, a kétcsíkos hegyiszitakötőnek (Cordulegaster heros Theischinger, 1979) a lárvája a kijelölt területen található mindkét vízfolyásból.

A faj Natura 2000-es közösségi jelentőségű, hazánk egyik fokozottan védett szitakötőfaja (pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft), mindemellett szerepel az IUCN vörös listáján is, mérsékelten fenyegetett besorolással. A faj fokozott figyelmet igényel, elsősorban hazai és európai viszonylatban is ritka mivolta, szűk elterjedési területe és élőhelyeinek, a hegyvidéki patakok felsőbb szakaszinak sérülékenysége miatt.

c-heros-larvaLárva

C.heros imagoexuviumImagoexuvium

Az egyre gyakoribbá váló aszályos nyarak és ennek következtében élőhelyeinek kiszáradása jelenti a legnagyobb veszélyt a hazai populációk fennmaradására. Előkerülése a kijelölt területen nem volt nagyon váratlan, hiszen a Mecsekben és a Zselicben számos pontról ismert. Ugyanakkor az új előfordulások érdekessége, hogy az érintett vízfolyások az előző száraz, aszályos nyár folyamán teljesen kiszáradtak, amit az ötéves fejlődési ciklusú faj eddigi ismereteink alapján nem tolerál. Feltételezhető, hogy a kirepülés előtt álló lárvák a patakmeder árnyékoltabb részein a mélyebb medencékben megmaradó vízben, ezek átitatott üledékanyagába beásva voltak képesek átvészelni a vízáramlás nélküli kritikus időszakot.